ARA GÜLER “ISLIK ÇALAN ADAM” FOTOĞRAF SERGİSİ GEZİSİ

Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında okulumuz 5. Ve 6. Sınıf öğrencileri öğretmenleri eşliğinde Bomontiada’da açılan Ara Güler Fotoğraf Müzesi’ ni ziyaret ettiler.
Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) bünyesindeki belgelerden derlenen “Islık Çalan Adam” sergisi, Ara Güler Müzesi ile birlikte, sanatçının doğum günü olan 16 Ağustos'ta ziyarete açıldı.

AGAVAM müdürü Umut Sülün ile Karşılaşmalar kurucu ortağı Sevim Sancaktar'ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, tarihsel bağlamı ışığında biyografik öğeleri takip etmesiyle birlikte, Ara Güler'in görsel hikayeciliğini farklı alanlardaki üretimleri üzerinden yeniden okumaya davet ediyor.

Sergi aynı zamanda, 20. yüzyılın ikinci yarısında özellikle İstanbul ve Türkiye coğrafyasından fotoğraflarıyla uluslararası medyada görünürlük kazanan sanatçının İstanbul kent tarihine, bu coğrafyaya ait bireysel ve toplumsal hafızayı şekillendiren dönemlere ait kayıtların nasıl anlamlandırıldığına yoğunlaşıyor.

Üreten, yazan, kaydeden ve aktaran bir hikaye anlatıcısı olarak Ara Güler'in dünyasını bir arada okumanın gerekliliğine vurgu yapan sergide; sanatçının arşivindeki fotoğraf, hikaye, video ve maket kitaplardan oluşan bir seçki “Islık Çalan Adam” başlığı altında ilk kez gösterime sunuluyor.

“Islık Çalan Adam” sergisi, Ara Güler’in çok yönlü sanatçı kimliğini ve ilham veren yaşamını gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan ve Türkiye’nin uluslararası standartlara sahip ilk fotoğraf sanatçısı müzesi olma özelliğini taşıyan Ara Güler Müzesi’nde 15 Kasım 2018 tarihine ücretsiz gezilebilir.

Sergi 10 bölümden oluşmaktadır:

• Babil'den Sonra Yaşayacağız
  • Ara  ( Mıgırdıç Ara Derderyan'ın Aile Hikayesi )
  • Hareketli Görüntünün Peşinde Küçük Adımlar  ( Lise

Dönemlerindeki Yazarlık, Oyunculuk, Tiyatro, Rejisörlük Denemeleri )

•   Çığlık ( Aphrodisias, Nuhun Gemisi, Nemrut, Kumkapı Balıkçıları Röportajları Ve

Kahramanın Sonu Filmi )

• Fotoğrafçı / Muhabir Olarak Tanıklığı  (Türkiye Ve Yurtdışındaki

Gazetecilik Deneyimleri )

• Yüzlerinde Yeryüzü ( Ara Güler'in Anadolu'ya Bakışı Ve Gezileri )
  • Deli Saraylı ( Kentin Hafızası Ve Birikimlerin Deli Saraylısı İstanbul )
  • Göresim Geldi  ( Ara Güler'in Dünyasını Kuran Çağdaşları )